טיול אמות המים של קיסריה


הנחיות לטיול לאורך אמות המים של קיסריה

  • לקיסריה מוליכות שתי אמות מים:   הקדומה יותר – "האמה הגבוהה" - אותה בנה הורדוס עם הקמת העיר, בשנת 10 לפנ"הס, והיא מושכת את מימיה מעינות צברין שליד עמיקם / אלונה – ממזרח לבנימינה, ואורכה כ 23 ק"מ.  ו"האמה הנמוכה" – שניבנתה כ 300 שנה מאוחר יותר, בתקופה הביזנטית, ומקורותיה הם נחל התנינים שליד מעגן מיכאל, ואורכה כ 5 ק"מ בלבד.
  •       את שתי האמות נוכל לפגוש בארבעה אתרים שונים, שכל אחד מהם מציג אותן בפן שונה. מהלך הטיול המוצע על ידי הולך דווקא מן הסוף להתחלה ובהמשך גם תבינו למה,    אי לכך אנו מתחילים ב"חוף הקשתות" שליד קיסריה החדשה, במקום זה נוכל לפגוש את שני הקצוות (הקטועים) של שתי האמות, נוכל להבין מניין נילקחו השמות השונים, כאשר האמה ה"גבוהה" אכן גבוהה, ונישאת על גבי קשתות נהדרות, וכאן נוכל להתרשם מעצמת הבניה, מהארכיטקטורה הנהדרת, נוכל להעפיל אל תעלת המים (בעזרת הדיונות המאיימות לכסות את האמה) ולראות איך והיכן זרמו המים, וגם להבחין בתוספות השונות שנעשו באמה ברבות השנים, ומעבר לכל אלה – נוכל להתרשם מחולות הים המכסים לאט (וביסודיות) את האמה, ממלאים את תעלת המים החשופה, ומאימים להטביע אותה כולה באין דואג ומטפל.
  •       ממש ממול – ממזרח לאמה הגבוהה – נימתחת "האמה הנמוכה", היא בנויה על פני השטח, ללא הגבהה, ללא קשתות, אבל היא מחופה כולה ע"י מבנה אבן שמגן עליה מלהתמלא בחול, וגובהו של המבנה מאפשר להלך בתוכו בקומה זקופה, לאורך כמה מאות מטרים.
  •      הנקודה השניה – שער הכניסה למושב "בית חנניה" – כאן נוכל לפגוש כמה "ארועים" בחיי האמה הגבוהה, נחנה את ריכבנו מיד ליד שער הישוב, ונלך בצד החיצוני (הצפוני) של האמה, קרוב לעמוד החשמל נוכל לראות על הדופן סיתות של האבנים, סמל, וכתובת המספרת כי את האמה בנו חיילי הליגיון העשירי הרומי, שחנה באזור.  כאן ניתן בקלות לטפס למרומי האמה ולראות שבתוך התעלה הקדומה הונחו בשלב מאוחר יותר – צינורות חרס, אולי כדי להתגבר על דליפות, בהמשך אפשר להבחין כיצד סעיף של האמה עוזב את התוואי המקורי, פונה דרומה, ובפועל (אף שלא את הכל רואים) עושה איגוף ו"חוזר לשורה" לאחר כמה מאות מטרים, כאן התרחשה דרמה – כאשר בנו בתק' הביזנטית את האמה השניה, הקימו סכר בשפך נחל תנינים כדי להגביה את מוצא המים לאמה, ולאפשר את זרימתם לעיר, סכר זה, יחד עם שניים נוספים בצפון ובדרום, גרמו להרמת המים בכ 6 מ', וליצירת אגם ענקי, שלימים המוכר כ "ביצות כברה" שיובשו לבסוף ע"י הברון רוטשילד בתחילת המאה ה 20, אגם זה, הכיל בתוכו את תוואי האמה הקדומה יותר, עירער את יסודותיה וגרם לשקיעתה, כדי להתגבר על בעיה זו, ניבנה מעקף, העוקף את תוואי הביצה הטובענית ומאפשר למים להמשיך לזרום!!!  לפני שנחזור – כדאי להתבונן לרגלי האמה ולראות גושי "טרברטין" ענקיים שנוצרו עקב נזילות מים מתוך האמה לאורך תקופות ארוכות ביותר.
  •    חזרנו לרכבים שליד השער, יצאנו מתחומי הישוב ובכביש שנפגוש כעבור כמה עשרות מטרים, ניפנה שמאלה, מערבה, לכיוון הכפר "ג'יסר א' זרקא", ואתר תנינים, קצת לפני הכפר,לאחר שחלפנו בגשר מעל כביש מס' 2 ניפנה צפונה בהתאם לשילוט, ואנו במגרש החניה של אתר תנינים.
  •     אתר נחל תנינים  מעביר אותנו לזמן מה ל"אמה הנמוכה", מכאן היא יוצאת לכיוון קיסריה, ואנו עומדים להתחקות על עקבותיה, כבר הזכרנו את הסכר שניבנה כאן לפני כ 1700 שנה, כדי להגביה את מפלס המים וליצור מצב שמוצא האמה יהיה גבוה ממפלס העיר, כך שהמים יזרמו בגרביטציה. ובכן הסכר המדובר נוקה בשנים האחרונות, הסחף שהצטבר מאחוריו פונה, והיום ניתן לראות את המבנה המסיבי שלו, את מערכת וויסות הוצאת המים (בצידו הדרומי של הסכר) וכן את מערכת החלוקה שניווטה את המים בחלקם לאמה, ובחלקם למערכת טחנות הקמח הרבות, ויוצאות הדופן שבאתר, וממש לאחרונה אפילו מוזרמים מים למרגלות הסכר וויוצרים מצג אמיתי של המערכת, ואפשרות להבנה מלאה של תיפקודה.
  •    הדפדפת שתקבלו בכניסה תנחה אותכם בביקור כאן, אפשר לבצע כמה מסלולים מעגליים, בהתאם לרצונכם ולזמן העומד לרשותכם, ולכן לא אכביר מילים, מה גם שהמצגת מתארת, כולל תמונות, את כל מה שיש לראות כאן.
  •     ומכאן – לתחנה הרביעית – "מי קדם" – נחזור בכביש בו באנו, נגיע לכביש 4, ניפנה ימינה (דרומה) וניסע עד צומת בנימינה, כאן ניפנה מזרחה, ניסע לתוך המושבה, נחלוף ע"פ צומת פסי הרכבת, ובהמשך ע"פ תחנת הרכבת, וביציאה המזרחית נגיע לצומת הפונה לאזור אלונה, לישובים אביאל, אלונה, עמיקם ועוד, וכבר כאן בצומת נימצא שילוט המצביע על הפניה ל"מי קדם". פנינו, נוסעים עם הכביש ופיתוליו עד האתר שנימצא משמאלנו: כאן תחילתה של האמה התת קרקעית שאת קצה פגשנו בדמות "האמה הגבוהה" שבחוף הקשתות של קיסריה, מקור המים של האמה הם "מעיינות צברין" שליד עמיקם, משם יוצאת אמה תת קרקעית לאורך כ 6 ק"מ, כאשר בדרכה היא פוגשת סעיף נוסף שהיגיע מאזור "עינות שוני" שנימצאים קצת צפונה מכאן, ושאת שרידיו של סעיף זה ניתן למצוא לאורך נחל סנונית (ראו פרטים במצגת), אולם אנו באתר "מי קדם" – כאן נעשתה עבודה נהדרת, מינהרת האמה נוקתה, הוארה, וסודרה למעבר מטילים לאורך של כ 300 מטר, וזו אכן אטרקציה אמיתית!!!       בבואכם למקום (קבוצות חייבות בתאום מראש של כמה ימים) תקבלו הסבר מקיף על מבנה האמה, מהלכה, וכד', ולאחריו תרדו בליווי מדריך אל המינהרה עצמה, תדשדשו במים שמגיעים עד הברכיים, ולעיתים קצת יותר, ותחושו את המסע בזמן, שיוליך אותכם 2000 שנה לאחור.
    במקום ישנן מלתחות מסודרות שמאפשרות להחליף בגדים לפני ואחרי "הצליחה הרטובה" וחשוב להדגיש שיש להצטייד במינעלים מתאימים להליכה במים, אסור להכנס יחפים!  
  • מי קדם – עלות – מבוגר -  24,   ילד -  18   קבוצה – (30+) מב – 21 ילד – 16.    גימלאי - 14.  פתוח:  א - ה - 17 - 9,   שישי עד 14.00.        קבוצות חיבות בהזמנת שעת ביקור מראש - 6388622 – 04

  • ובכך סגרנו את מעגל הטיול, ביקרנו בנקודות תחילתן וסופן של שתי האמות, והצלחנו להתרשם מיכולתם המדהימה של קדמונינו למתוח תעלת מים שהולכת לאורך קילומטרים רבים, תוך שהיא שומרת על שיפוע מזערי (2 פרומיל לערך) המאפשר למים לזרום היטב ולהגיע מנקודות המוצא אל העיר עצמה.
  • הביקור ב"חוף הקשתות" ובמושב חנניה אינו כרוך בתשלום, ואילו ל"אתר נחל תנינים" ו"מי קדם" – הכניסה בתשלום.
  • נ. תנינים –  8446555 - 052  -  מבוגר – 18, ילד – 8,  בקבוצה – 15 / 7
  • איך מגיעים? ל"חוף הקשתות" של קיסריה: הנוסעים בכביש החוף (כביש מס' 2) יירדו במחלף קיסריה שליד תח' הכח "אורות רבין" ויסעו ע"פ השילוט ליישוב "קיסריה".  הנוסעים בכביש מס' 4, מדרום, ייצאו ממנו במחלף "הנחל" שאחרי אזור התעשייה של חדרה, יעברו מתחת למחלף כביש 2 ויסעו לכיוון קיסריה הישוב.  הבאים מצפון יכולים לרדת ברמזור הכניסה ל"אור עקיבא", לחצות את העיירה, לנסוע מתחת לכביש 2 ולהגיע הישר לכניסה לישוב
  • בכניסה לקיסריה ישנו מעגל תנועה (משמש סימן מצויין להתמצאות) ניפנה בו צפונה ומיד אחרי שנעבור את שער הכניסה לישוב ניפנה שמאלה, לפי השילוט ל"שכונה 2" ול"חוף הקשתות", ועם כביש זה נגיע הישר אל החוף הנהדר ואל האמות, ניסע צפונה עד קצה מגרשי החניה, ושם – בקצה, נחנה ונתחיל בטיול כששתי האמות נימצאות מימיננו ומשמאלנו.
  • ל"בית חנניה" ול"אתר תנינים" נגיע כאשר נצא מחוף הקשתות, ניסע דרך "אור עקיבא" עד הגיענו לכביש 4, שם ניפנה צפונה וניסע עד המסעף המוליך ל"בית חנניה" ול"ג'יסר א' זרקא".
  • על ההגעה לתחנה האחרונה – "מי קדם" כבר ניתן הסבר בגוף הרשימה.
    אורכו של טיול זה הוא בין 6 ל 7 שעות, הסיום כרוך בהליכה במים, ולכן אינו מתאים לביצוע בימות החורף הקרים, ניתן לסיים אותו ב"ארוחת פיקניק" על מדשאות אתר "שוני" שנימצא קרוב מאוד – בדרך שבין בנימינה וזכרון יעקב.
    פרטים נוספים על האתרים תוכלו למצוא באינטרנט באתרים הנושאים את שמם כמו למשל: http://www.meykedem.com       http://www.parks.org.il

           טיול נעים - יגאל

 

 


Visitor Hit Counter

בניית אתרים - ארטוויז'ן בע"מ