טיול בגנים המיוחדים שבפארק "גני יהושוע"


תל אביב יפו ואתריה

בתל אביב וביפו ניתן לטייל בעשרות רבות של מסלולים, החל במעקב ארכיאולוגי מיפו העתיקה שבדרום, ועד תל אל קסילה שאתרו נימצא בתחומי מוזיאון ארץ ישראל שבצפון, אפשר להלך בשכונותיה הישנות, שהיוו את היסוד להקמת העיר, טיול מרתק ניתן לעשות בבית הקברות הישן ברח' טרומפלדור, שהוקם עוד טרם קמה העיר עצמה, וכמובן – ברחובות הוותיקים, תוך סקירת המבנים הישנים שמראשית הקמת העיר (בסגנון האקלקטי), עבור לסגנון החדשני יותר (הבאוהאוז), ועד ימינו אלו... אין גבול לאפשרויות, ולכן אמנע מלהיכנס לפרטים אלו ואחרים. 

יש גם ספרות ענפה למדי בנושאי טיול בת"א, אזכיר כמה מן הספרים:

·       "הפנתאון של תל-אביב" מאת יעקב מרקל, שלוקח אותנו לסיור בבית הקברות טרומפלדור, מספר את סיפורו ואת    

סיפורי הקבורים בו.

·       "טיול קטן בעיר גדולה" של עופר רגב, המפרט מספר מסלולים, ומתעכב על כל בית שיש עימו סיפור.

·      "סרנדה תל אביבית"שילוב בין שיריו של נתן אלתרמן, המשורר העירוני, ותצלומיו של אלכס ליבק, חוויה אמנותית של

ממש!            

ויש עוד רבים, אך המצע  קצר, כי אני רוצה לקחת אותכם למסע מרענן, קצת מחוץ לעיר, מעבר

לירקון, שהוא ממש בהישג יד, ואולי לא כ"כ ידוע, אז הבה נצא לסיור עצמו...

טיול בגנים המיוחדים של פארק "גני יהושוע" בתל אביב

בפארק גני יהושוע ישנה סידרה של גנים שלא עושים הרבה "רוח", אבל שוים כל רגע שנקדיש להם: ישנו גם הצפארי, היפה בפני עצמו, אולם הוא אינו כלול במינייננו הפעם, אף כי המעוניינים יכולים לכלול אותו במסלולם, הצעת הטיול מתאימה הן למטייל הבודד, הן למסגרת משפחתית, והן לטיול קבוצתי רב משתתפים, אף שלזה – האחרון ניתן להוסיף תוספות מיוחדות כפי שיפורט בהמשך...
טיולנו מתחיל במגרש החניה של הפארק, מול "גני התערוכה" שבשדרות רוקח, שהכניסה אליו בדרך כלל נימצאת אחרי תחנת הדלק שבצפונו, אנחנו נחנה הרחק מהכניסה, דווקא בחלקו הדרומי של המגרש.
ממקום החניה נחצה את המדשאות ישירות מזרחה, ונגיע לשער הכניסה של "הגן הטרופי" לא תמיד מאוישת הקופה, אבל יש שלט עם מספרי טלפון (וחשוב שגם לכם יהיה טלפון נייד בכיס) ואפשר להזעיק מי מהעובדים לבא לקבל את פנינו. (כאן ניתן, בדרך כלל, לקנות כרטיס, שעולה פרוטות, לביקור בכל ארבעת הגנים).
"הגן הטרופי" – מדמה "יער טרופי", וזאת בעזרת צמחייה ייחודית שמקבלת "תנאי מחיה" דומים לאלו שקיימים בטבע, והוא בנוי משלוש "שכבות" עיקריות: צמחי קרקע, צמודי קרקע שמכסים את תחתית הגן, מסתדרים לא רע גם ללא קרני שמש ישירות, והם אלה שאנו פוגשים ראשונים. ה"קומה האמצעית" מאוכלסת בעיקר משרכים, המטפסים על גזעי העצים הגבוהים, זוכים לאור שמש קלוש בלבד וממלאים את חלל הביניים. את הקומה העליונה מאכלסים העצים למיניהם, שצמרותיהם מתנשאות אל על, והם מיוצגים כאן בהמון סוגים ומינים.
יתכן שגולת הכותרת של הגן היא חממת הסחלבים, ולכן אל תחמיצו את הביקור בה, כאן מוצגים עשרות רבות של סחלבים הפורחים כמעט כל השנה בכל צבעי הקשת, ובכל הצורות האפשריות!!!

מעלינו – סחלב פורח בחממה

ומשמאל – מראה אופיני של ה"יער הטרופי"


תחנתנו הבאה – "גן הסלעים" – כאן נאספו, ומוצגים לעינינו, סלעים מכל קצוות הארץ המייצגים את המסלע המגוון ביותר בהן התברכה ארצנו, החל בסלעי אם כמו גרניטים למיניהם, דרך סלעי המשקע השונים, חלקם – כמו "אבן החול הנובית" הוסעו לאזרנו (הדרומי) ע"י הרוחות, והורבדו באזורים נירחבים של הנגב וסיני, חלקם - כמו סלעי הגיר, החוואר, הדולומיט ועוד... שקעו בים הקדום שכיסה את אזורנו, ישנם סלעים שניבנו ברובם מחלקי בע"ח ימיים שהתאבנו במשך השנים, יש סלעי מלח, וכמובן – סלעי לבה וטוף שהם תוצאה של התפרצויות געשיות. 
כל אלה קובצו כאן בגן מרהיב ביופיו, הסלעים משולטים, יש הסבר בדפדפת, והפיסולים שהטבע מייצר פשוט נהדרים, הבאים בקבוצה (ולא רק) יוכלו לשבת ב"אמפיתיאטרון" קטן, במרומי הגן, כשהם מוקפים סלעי ענק, ולשמוע הסברים...

ומתחתנו – תמונות מייצגות: האמפי היפהפה,  וסלע בנוי ממלחים, מאזור ים המלח.

בצמוד לגן הסלעים נימצא "גן הקקטוסים" – אוסף מרשים של קקטוסים, מכל הסוגים ומכל הצורות, וכל שעלינו לעשות הוא להלך בשבילים ולהנות מן המראות, אם יתמזל מזלנו, או אם קבענו מפגש מראש עם מי מהאחראים, נוכל לבקר גם בתוך החממה (הנעולה בדרך כלל), ולראות קקטוסים רגישים, (וגם יקרים מאוד), וכן פיתוחים שונים, הכלאות וכד'.

גן הקקטוסים

 גן הבנים.

עכשיו אנו מושכים עוד מזרחה  ונכנסים  לתחומיו של "הגן המעוצב" – זהו גן בסגנון ייחודי, הכל מתוכנן, הכל גזום, הכל מעוצב ויפה ביותר. בתחום גן זה נטועים כל מיני ההדרים הגדלים בארצנו, ישנו מבוך הבנוי כ"פרדס", מזרקות, "אמת מים" זורמת, וגם ריצפת פסיפס שהינה העתק ריצפת בית הכנסת של בית אלפא, המון צמחייה, המון מים, יופי של מקום!!!

המיזרקה בגן המעוצב

"אמת המים" בגן

כשנצא מהגן המעוצב נימצא את עצמנו מרחק מה מהאגם המלאכותי של גני יהושע, כדאי לגלוש אליו דרך המדשאות הענקיות, להנות מיופיו, ומי שבא לו – אפשר גם לצאת לשייט... אבל אנחנו ממליצים על אפשרויות נוספות שמתחברות היטב למה שבוצע עד כה, מעבר לאפשרות, כמובן, לסיים כאן את הטיול ולחזור למכוניות,  כדאי, ומומלץ ביותר, לחלוף ע"פ הגדה המערבית של האגם, ולהגיע כעבור כמה מאות מטרים (קטנים) אל גדת הירקון ואתר "שבע טחנות". אתר זה ניקרא כך על שום המבנה שהיה כאן (עד 1948) ואשר הכיל שבע מערכות של גלגלי טחינת קמח!!! האתר המוזנח זכה לעדנה בשנים האחרונות, סכר הגבהת המים שופץ, ניבנה גשר יפה על הירקון, וגם בסיס מבנה הטחנות שוקם, כך שניתן היום לראות את מינהרות מוצא המים של הטחנות.

 האגם בגני יהושע 

אתר "שבע טחנות"

 

          ועכשיו – שוב שתי אופציות: הבאים בקבוצה יכולים להזמין (זמן מה מראש) אחת מסירות השייט שמשייטות על הירקון, לפגוש אותה במזח הנימצא סמוך מאוד לשבע טחנות, להפליג עד שפך הירקון לים (הפלגה של כשעה בערך), וכשיורדים מהסירה בתחנת העגינה שלה, עוברים את הירקון על גשר יפה, ומגיעים אל הגן החמישי – "גן הבנים" - זהו אתר ההנצחה לבני תל אביב שנפלו במערכות ישראל לאורך השנים, כולל נופלי המחתרות ואחרים שמסרו נפשם עוד לפני קום המדינה. הגן בנוי בצורה ייחודית מאוד - קבוצות של עמודי גרניט שחור ש"ראשם" ניגדע, מייצגות את כל אחת ממערכות ישראל כששמות הנופלים חקוקים על העמודים, גן מרשים בעיצובו וביופיו.           האפשרות השנייה – לחזור אל הרכב, ולנסוע בשדרות רוקח מערבה עד צומת אבן גבירול, לפנות ברמזור שמאלה, ומיד (בזהירות) לרדת ימינה לכביש הצדדי, ושוב ימינה למגרש החניה, (המגרש של המועצה לבטיחות בדרכים), משפת מגרש זה משתרע "גן הבנים".
 וכאן - על מדשאות גן הבנים, נסיים את סיורנו בחלק זה של תל-אביב.  

Visitor Hit Counter

בניית אתרים - ארטוויז'ן בע"מ